четверг, 3 июля 2014 г.

ГРАЄ СОНЕЧКО НА ІВАНА...

         Дивовижне прадавнє свято приходить до нас в середині літа. Сонце стоїть високо-високо в небі, щедрим промінням купає землю. Від його лагідного тепла, щирої животворної сили дерева, квіти і трави буяють розкішною зеленню. Припадає воно на 7 липня і називається Івана Купала. У купальську ніч усі дівчата стають чарівницями, бо знають велику таємницю природи: на світанку, перед купальським днем, всі трави і квіти мають особливу магічну силу, і якщо назбирати їх вдосвіта і сплести вінок, то він може причарувати будь-якого хлопця.                                           


  Заплету віночок, заплету шовковий,                                                                                   На щастя, на долю, на чорнії брови,                                                                                   Та й пущу віночок на биструю воду,                                                                                   
На щастя, на долю, на милого вроду.                                                                                 Ой поплинь, віночку, тихо за водою.                                                                                 На щастя, на долю милому зі мною. 
"Грає сонечко на Івана..." - так називається народознавча виставка, що організована у бібліотеці. Література, представлена на ній, розповідає про різні обряди, пов'язані з цим незвичайним святом. Це і запалювання свічок, пускання вінків по воді, стрибання через вогонь, шукання цвіту папороті...
             Згідно з церковним календарем, православні відзначають Різдво Чесного і Славного Пророка Предтечі Хрестителя Іоанна, який прийшов на ріку Йордан,  хрестив Іісуса Христа і проповідував любов і правду Божу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий