среда, 2 февраля 2022 г.

"Славетний байкар" інформ-цікавинка, тематична полиця

     

 210 років тому 2 лютого народився письменник Євген Гребінка
на хуторі Убіжище Пирятинського повіту на Полтавщині в сім’ї відставного штаб-ротмістра Павла Івановича Гребінки. Початкову освіту здобув у домашніх умовах. У 1825–1831 роках навчався у Ніжинській гімназії вищих наук. У гімназії почав писати вірші. 
      Євген Гребінка був особисто знайомий з Т.Г.Шевченком, брав участь у його викупі з кріпацтва. 
      3000 рублів на рік становила платня Євгена Гребінки під кінець служби в Міністерстві народної освіти Російської імперії. Для порівняння: Тараса Шевченка викупили із кріпацтва за 2500. 
     Євген Гребінка був відомий і як автор слів низки популярних пісень. Серед них «Казак на чужбине», «Молода ещё девица я была...», «Ні, мамо, не можна нелюба любить!». Але новий вірш «Очі чорнії» привернув увагу своєю пристрастністю й ліризмом та незвичним для російського читача поетичним образом. 
      У 1842 р. Гребінка знайомиться з Марією Василівною, онукою сусіда, небагатого поміщика Миколи Степановича Ростенберга, а наступного року вони освічились. Серце поета ожило й заспівало: «Очи чёрные, очи страстные». Ці ліричні рядки, написані українським поетом російською мовою, є одними з найяскравіших в українській ліричній поезії ХІХ ст. Вірш Євгена Гребінки – це справжній гімн всеохоплюючому й беззастережному коханню; гімн, який викликав до життя народження пісні, що подолала простір і час! Її виконували циганські хори, українські співаки Іван Козловський і Борис Гмиря. російський співак Федір Шаляпін, циганський співак Микола Сліченко, американець африканського походження Луї Армстронг, іспанець Хуліо Іглесіас і «тріо золотих тенорів» - італієць Лучано Паваротті, іспанці Пласідо Домінго та Хосе Каррерас. «Очі чорнії» звучали то як циганська пісня, то як романс, або ж як джазові варіації, як чарльстон, як вальс, як лірична пісня... 
     У Петербурзі Євген Гребінка знався з багатьма літераторами: Олександром Пушкіним, Іваном Тургенєвим, Іваном Криловим, Олексієм Кольцовим, тощо. 
     Роман Гребінки про козацькі часи – “Чайковський” – Франко назвав “улюбленим твором галицько-руської молоді. Інший роман, “Доктор”, Антон Чехов визнав серед кращих творів сучасної йому літератури, гідних для перевидання й народного читання. 
У 1847 році відкрив своїм коштом у селі Рудці Лубенського повіту на Полтавщині парафіяльне училище для селянських дітей. 
Тяжка хвороба (туберкульоз) рано звела його в могилу, 3 грудня 1848 р. Гребінки не стало. У 1840 році він писав в одному з листів, що їде на свою батьківщину, “чтобы не умереть между кацапами”.

 Сподіваємося, що Ви дізналися щось цікаве про Євгена Гребінку.
Книги про письменника та його твори розміщено на тематичній полиці "Славетний байкар".

Комментариев нет:

Отправить комментарий