четверг, 18 января 2018 г.

Хрещення, Водохреща, Йордан...

Vodohresha_bg Різдвяні свята завершуються святом Богоявлення Господнього, яке в народі називають Водохреща і святкують 19 січня. Інші назви: Хрещення, Водохрещі, Йордан. Це день хрещення Ісуса Христа.
   Коли Йому виповнилося тридцять років, Він прийняв хрещення від Іоана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси і пішла традиція хрещення у воді.
  Це свято знаменує собою закінчення 12-денного періоду святок. Воно ввібрало в себе багато язичницьких і християнських обрядів, центральне місце серед яких належало обрядам, що пов'язані з водою.
 Надвечір'я напередодні Водохреща називають другий «Святий вечір» або «Голодна кутя». На вечерю знову готували пісні страви, але вже значно менше, ніж перед Різдвом. А «голодною» називають тому, що духам після вечері вже не залишають нічого. Повечерявши, діти начебто проганяли кутю, стукаючи знадвору палицею по кутках хати і промовляючи:
Геть, кутя, із покутя,
А узвар — на базар.
А дідух — на теплий дух.
Наступного дня вранці всі йшли до церкви на богослужіння, а потім до річки, де відбувалося освячення води.
Про це розповідають видання, представлені на інформаційній полиці, оформленій в бібліотеці.

Комментариев нет:

Отправить комментарий